Składniki:

  • Kalmary ( mogąś być całe lub pokrojone)
  • 2 x awokado bardzo miękkie
  • i kolendra

  • Cebulka czerwona
  • Cytryna
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • Pomidor
  • Papryczka ostra

A teraz gotujemy:

Ja najpierw przygotowuję sobie guacamole. Przekrajam awokado i wyjmuję łyżeczką środek do miseczki, do tego wkrajam drobno posiekaną czerwoną cebulkę, odrobinę papryczki oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Całość solę i pieprzę i dokładnie mieszam. Układam na talerzu.

Kalmara, jeśli jest cały, przecinam wzdłuż i nacinam go delikatnie „w kratkę” . Podczas smażenia taki kalmar zwija się w rulonik i wygląda efektownie na talerzu. Kalmary już pokrojone tylko podsmażam. Podsmażone kalmary wykładam na miseczkę, solę, pieprzę, skrapiam oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec kładę go na guacamole.

To danie również jest szybkie i łatwe do przyrządzenia a przy tym bardzo smaczne.

 

Życzę smacznego