Składniki do ryby
• Filet z okonia morskiego
• ½ pomidora
• Sól
• Pieprz
• Oliwa
• Masło

Składniki do sosu
• Śmietana 30% ok. 400 gram
• Serek blue ok. 200 gram
• Świeże liście szpinaku najlepiej duży szpinak
• Sól
• Pieprz
• 2 ząbki czosnku

A teraz gotujemy

Rybę myjemy, solimy i pieprzymy.

Żaroodporne naczynie płaskie smarujemy oliwą i układamy na nim rybę. Następnie na rybę kładziemy pokrojonego w paski pomidora i odrobinę masła. Wszystko przykrywamy folią aluminiową. Nagrzewamy piekarnik do 160 °C. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa przygotowujemy sos. Rozpuszczamy na małym ogniu na patelni serek blue w śmietanie i wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek. Solimy i pieprzymy.

Następnie do nagrzanego piekarnika wkładamy wcześniej przygotowaną rybę. Ryba powinna być pieczona 25 minut, lecz pod koniec jej pieczenia w 20 minucie do ryby wrzucamy parę liście szpinaku. Szpinak zmięknie nam w piekarniku.

Sos do ryby wykładamy na płaski półmisek, a następnie wkładamy do niego upieczoną rybę. Ryba powinna nam się łatwo się wyjmować, gdyż naczynie żaroodporne było wcześniej posmarowane olejem.

Całość bardzo ładnie się prezentuje i smakuje.

Ciekawostka:
Okoń morski inaczej nazywany nilowy to chude, bogate w białko i witaminę A białe mięso. Lecz osoby z wysokim cholesterolem nie powinny jej zbyt często spożywać. Ponieważ ryba ta zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą wpłynąć na produkcję tzw. złego cholesterolu.