Byłam parę dni temu na Mazurach i oczywiście pobyt nie mógł się obyć bez pysznych rybek. Pojechałam do hurtowni w Giżycku i zakupiłam świeżutkie filety z sandacza. Ryba ta jest naprawdę pyszna.

Składniki:

  • Filety z sandacza
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • Olej

Składniki na szpinak

  • Śmietana 30% ok. 400 gram
    • Serek blue ok. 200 gram
    • Świeże liście szpinaku najlepiej duży szpinak
    • Sól
    • Pieprz
    • 2 ząbki czosnku

Filety z sandacza dobrze płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy. Chwilę czekamy aż przejdą solą i pieprzem i w tym czasie szykujemy szpinak.

Rozpuszczamy na małym ogniu na patelni serek blue w śmietanie i wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek. Solimy i pieprzymy., Jak się rozpuści dobrze serek to wrzucamy liście szpinaku i dosłownie 5 minut trzymamy na małym ogniu na patelni.

Sandacza kroimy na mniejsze porcje i obtaczamy w bułce zmieszanej w mące i wrzucamy na rozgrzany olej brzuszkiem , po około 5 minutach przekręcamy rybę na drugą stronę. Usmażoną rybę na złoty kolor kładziemy na, wyłożonym uprzednio na talerz, szpinaku. Danie gotowe.

Magda