Co raku mam problem z kapustą wigilijną ale w tym roku w końcu wyszła idealna.

Składniki :

  • 1 kg kapusty
  • 3 cebule
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 marchewki
  • suszone grzyby około 300 g

 

A teraz mieszamy:

Na początku moczę grzyby około 3 godzin. Po trzech godzinach w dużym garnku na oliwie podsmażamy posiekane dwie cebule i smażymy je na złoty kolor. W tym czasie myjemy/ płuczemy na sitku kapustę i drobno siekamy. Pod koniec smażenia wrzucamy ją do cebulki i chwilę podsmażamy około 20 – 30 sekund i zalewamy wodą. Kapustę gotujemy i do niej wrzucamy wcześniej namoczone grzyby. Możemy wrzucić grzyby z wodą, w której się namaczały lub bez tej wody. Ja wolę jak jest kapustka jasna więc wrzuciłam bez tej wody. Całość gotujemy aż kapustka będzie miękka. 15 minut przed końcem ucieram marchewki na tarce na grubych oczkach i gotuję z kapustką. Na sam koniec solę, piperzę. Na oliwie podsmażam pokrojoną trzecią cebulkę i dodając mąki robiąc delikatną zasmażkę. Dodaję do kapustki i gotowe. Jutro kapustka będzie idealna.

 

Życzę smacznego i Wesołych Świąt !!!!